
Cultura:
La Târgovişte s-au născut multe personalităţi ai culturii noastre din care merită amintiti: Ion Heliade Rădulescu (1802-1872), I.A. Brătescu-Voineşti (1868-1946), Grigore Alexandrescu (1810-1885) s.a.
În ziua de azi, tradiţia culturală este menţinută de biblioteci, cinematograful Independenţa, casele de cultură (a Sindicatelor, a municipiului, a tineretului), sala Polivalentă, Galeria de arte şi Salonul artelor, de Teatrul Tony Bulandra şi Teatrul Municipal pentru Copii şi Tineret "Mihai Popescu", de diferite ansambluri de muzică populară cum sunt "Dâmboviţa", "Fir de dor", etc.
Învăţământul este reprezentat de cele 14 şcoli, 11 licee din care merită amintite Colegiul Naţional "Constantin Carabella", Colegiul Naţional "Ienăchiţă Văcărescu", Colegiul Pedagogic, Colegiul Economic "Ion Ghica" şi nu în cele din urmă Liceul "Ion Heliade Rădulescu". Învăţământul superior este bine reprezentat prin Universitatea de stat Valahia.
Târgoviştea a fost unul din marile centre de cultură ale evului mediu românesc şi sud-est european.
Universitatea Valahia
-
Universitatea Valahia din Târgoviște este o instituție de învățământ superior din Târgoviște, județul Dâmbovița, România.
-
Adresă: Bd. Carol I, 2, Târgoviste, Dâmbovita, 130024, 130084
-
Telefon: 0245 206 101
-
Înființare: 1992


Parcul Mitropoliei
-
Parcul Mitropoliei, situat în centrul oraşului, se învecinează cu Platoul Prefecturii - unde se află statuia lui Mircea cel Bătrân, cu Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor - unde se află statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, şi centrul vechi.
Adresă: Bulevardul Mircea cel Bătrân

Teatrul TonyBulandra
Centrul Vechi
Biblioteca Judeteana
Complexul national muzeal ”Curtea Domneasca”
-
Inființat în anul 2002, Teatrul Tony Bulandra a devenit destul de repede cunoscut, atât datorită echipei sale de artiști, cât și printr-un repertoriu bogat în care este privilegiată colaborarea cu regizori de notorietate ai scenelor românești sau străine.
Adresă: Bd. Regele Carol I, Târgoviște
Centrul istoric al oraşului Târgovişte, construit în mare parte la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX este unul dintre puţinele zone centrale din oraşele din spaţiul extracarpatic care a scăpat de campania de dărâmări din perioada comunistă, alături de zonele similare din Craiova, Brăila şi Botoşani.
-
Biblioteca publică a Târgoviştei s-a înfiinţat instituţional la 26 noiembrie 1943, „adăpostită în localul Muzeului până ce se va clădi casă proprie”. Instituţia continuă o veche tradiţie în constituirea unor importante biblioteci în epoca medievală (bibliotecile lui Constantin Cantacuzino, Udrişte Năsturel, ale Văcăreştilor, Mitropoliei Târgoviştei). Primul director al muzeului, bibliotecii şi căminului cultural a fost prof. Alexandru Vasilescu care întocmeşte un „Regulament de organizare şi funcţionare a bibliotecii”, cu 30 de articole, aprobat prin Decizia Primăriei din 14 august 1944. Până la inaugurare, au fost întreprinse numeroase demersuri pentru construirea unui sediu pentru muzeu şi bibliotecă. În 26 noiembrie 1943 lt.col. magistrat D.D. Athanasiu face o importantă donaţie de cărţi şi bani, noua bibliotecă purtând iniţial numele de D. Athanasiu-Biţu, în memoria tatălui său.
Adresă: Calea Domnească



Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească“ din Târgovişte reprezintă una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură din judeţul Dâmboviţa, unde prin diversitatea activităţilor şi funcţiilor sale specifice, această instituţie muzeală constituie un reper esenţial în ceea ce priveşte realizarea actului cultural în spaţiul teritorial-administrativ dâmboviţean, din ce în ce mai dinamic, în care oferta de produse culturale şi de divertisment, pentru toate categoriile de public, este intr-o continua diversificare.


